Afvallen is wat je gebeurt terwijl je andere dingen doet (vrij naar John Lennon)

Walter • jan. 28, 2022

Afvallen zonder moeite?

Het klinkt te mooi om waar te zijn dat je kunt afvallen zonder er heel veel moeite voor te moeten doen. Toch is het zo! En daarom schrijf ik ook deze blog. Ik ben er zelf door verrast en gun iedereen dit inzicht. Op het eerste gezicht heeft dit niets met mijn fotografie te maken. Waarom dan toch hier een blog aan wijden? Omdat een gezond lichaam en geest een belangrijke bijdrage leveren aan de foto's die ik in opdracht maak.

Wat ging er aan vooraf?

Even terug in de tijd. Na mijn veertigste, nu zo'n 15 jaar geleden, bleek ook bij mij de wetmatigheid van toepassing dat elke extra kilo er niet meer zomaar afgaat. Tot voor kort leefde ik met de gedachte dat brood, aardappels, groente en vlees afgewisseld met een pasta en rijstmaaltijd een prima basis vormt om gezond te leven. Maar de enkele keer dat ik op een wegschaal ging staan was ik toch weer iets zwaarder. En bewegen dan? Ik was in een wat verder verleden best sportief, alleen zorgde een onwillige enkel voor steeds meer roet in het eten. En daarbij is volhouden van iets wat ogenschijnlijk geen doel dient voor mij moeilijk te aanvaarden. Tot zover een klein beetje inzicht in mijn excuses en ongemakken.

Wat bepaalde de omslag?

De omslag werd gevoed door een stapeling van (kleine) gebeurtenissen. In de winter heb ik het als fotograaf altijd rustiger. Zo ook vorige winter. Klussen van allerhande aard pak ik dan op. Een flinke klus was het maken van een kamer om het thuiswerken van mijn partner te faciliteren. Prima gelukt, maar het vele kruipen op mijn knieën bleek voor mijn rechter knie uiteindelijk te veel. Daarnaast maakte ik wandelingen. Om in het voorjaar weer klaar te zijn voor het lopen rond de te fotograferen projecten. Met mijn enkel is lang wandelen een uitdaging. Dat bleek ook toen mijn wandelingen boven de 8 kilometer kwamen. Dat zorgde voor pijn achteraf.

Met name mijn knieën was reden om het medisch circuit weer 's met een bezoekje te vereren. De orthopeed zag geen behandelbare kwaal. Na doorverwijzing naar de reumatoloog bleek ook dat geen oplossing te beiden. Inmiddels was ik ook bij de fysiotherapeut beland en druk bezig met oefeningen om mijn knie(en) te versterken. Gelijktijdig kreeg mijn toen 86 jarige vader een hele nieuwe knie. De revalidatie heb ik van dicht bij meegemaakt en dat verliep helemaal prima. Nu is elk mens anders maar mijn 33 jaar oudere vader zo actief te zien, zorgt wel voor een spiegel.

De vakantie kwam in zicht en vlak daarvoor las ik over een boek genaamd "Wat gaan we eten?". Met als ondertitel: "Sitopia: hoe goed eten de wereld kan redden". Geschreven door Carolyn Steel. De recensie was veel belovend. Ik heb het boek aangeschaft en in de vakantie ben ik begonnen met lezen. En niet meer gestopt voordat ik het boek uit had. Het boek is geen kookboek, maar drukt je wel met je neus op de feiten dat hoe wij voedsel waarderen en in de winkel krijgen anders moet.

Ergens tussen al deze gebeurtenissen door heb ik ook weer 's mijn BMI berekend. De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Het resultaat gaf toch wel aan dat ik in de gevarenzone leef. Een extra graadmeter en voor de jonge ouderen een betere graadmeter is de maat van de buikomvang. Buikvet is hardnekkig en duurt langer voordat dat volledig is verdwenen.

Een laatste positieve bijdrage om open te staan voor verandering was onze vakantieplanning. Wij kwamen terug toen de bouwvak nog in volle gang was. De meeste opdrachten stonden gepland vanaf september. Dit gaf mij tijd om nieuwe stappen te onderzoeken en in te bedden in onze, en vooral mijn, dagelijkse routine.

Wat is er veranderd?

Na de vakantie heb ik het boek: "Diabetes type 2? Het kookboek", weer uit de kast gepakt en de algemene hoofdstukken nogmaals gelezen. Ik had dit boek in een opwelling een aantal jaren geleden aangeschaft. Niet omdat er bij mij diabetes type 2 was vastgesteld, maar wel omdat ik bepaalde kenmerken herkende en het als een oplossing zag. Alleen was toen nog niet het moment;) Nu was ik er wel klaar voor om de stappen te zetten die het boek beschrijft:

Lees verder onder de fotogalerij..

De stappen uit het boek:

Stap 1 Schrap de snelle suikers, Stap 2 Beweeg meer, Stap 3 Beperk de koolhydraten, Stap 4 Verbeter je energiebalans, Stap 5 Breng rust in je leven, Stap 6 Eet meer groenten, Stap 7 Leer omgaan met moeilijke situaties, Stap 8 Meet en weet, Stap 9 Zoek steun, Stap 10 Kook met liefde.


Met Stap 1 was ik al mee bezig, dacht ik. Geen suiker in de koffie. Maar het betekent ook de sappen laten staan. Ik dronk alleen thee als ik ziek was. Nu is dat naast water mijn belangrijkste drank. Stap 2 meer bewegen. Dat was echt een bewuste stap. Ik koos voor de beweging waar ik het meest mee heb: fietsen. Alleen waren eerdere pogingen om het op te pakken vaak na enige tijd weer gestrand. Last van zadelpijn en vooral ook van mijn knieën speelde mij dan parten. Ik heb het voorzichtig opgebouwd en de eerste keer dat ik vol op stoom een rondje van 20 kilometer kon rijden was een erg prettige ervaring. Oude, hele oude tijden begonnen te herleven! Stap 3 was de stap met de grootste verandering. Koolhydraatarm koken betekent geen aardappelen, geen pasta's, geen rijst. Vlees mag nog steeds maar door het lezen van het boek Sitopia kregen we nogmaals de bevestiging dat minder vlees echt nodig is om onze aarde een beetje beter te maken.

De recepten in het diabetes kookboek waren zeer behulpzaam en daarnaast is op internet een onuitputtelijke bron om koolhydraatarme recepten te vinden. Stap 4 verbeter je energie, is inmiddels een soort van hobby geworden. Het zoeken naar de balans tussen minder koolhydraten, maar wel voldoende energie uit eiwitten en vetten halen. Op dit moment probeer ik nog steeds af te vallen. Dan is het belangrijk dat je meer energie verbruikt dan je opneemt, zonder honger te voelen. Om de gewenste BMI en buikomvang te halen mogen er nog wel wat kilo's af. Dat gaat natuurlijk steeds langzamer, maar ik heb de tijd en als ik mijn menu op de juiste manier blijf ontwikkelen gaat het van zelf (..). 


Wat heeft de verandering mij gebracht?

Het belangrijkste inzicht dat ik nu gekregen heb is dat een proces van jaren toch omkeerbaar blijkt te zijn. Ik ben er nog niet en ik ken nog niet het uiteindelijke resultaat, maar ik zie mijn lichaam nu veranderen door af te vallen en ik krijg meer conditie door het sporten en mijn knie oefeningen die ik nu steeds verder aan het uitbreiden ben, zorgen voor minder pijnlijke momenten. Dat proces is erg prettig om mee te maken.

Het heeft niet alleen mij een belangrijk inzicht gebracht. Ons hele gezin heeft de verandering van menu mee mogen ervaren. Met twee jongens in de puberteit is koolhydraatarm iets te heftig, maar met rijst of tortilla's als compensatie slikken ook zij de grootste verandering;)

Het grote voordeel is dat mijn menukaart van ingrediënten veel uitgebreider is geworden. We eten nu gevarieerder en in de meeste gevallen ook lekkerder.


Hoe kan ik het beste starten? Lekkere recepten en andere handigheden

Zoals gezegd starte ik met het kookboek waarmee je diabetes type 2 voorkomt of van herstelt. Al snel keek ik rond op internet en vond heel veel informatie en geslaagde recepten:

Een waardevolle verzamelplaats is: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/

Een zeer gewaardeerd recept, bij ons bekent als "Kapsalon", is: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/snelle-shoarma-met-knoflooksaus/

Om het koken leuk te houden en om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent, zijn we snel op zoek gegaan naar een keukenmachine. Kijk vooral op Marktplaats want er zijn veel mensen die na aanschaf toch niet weten wat ze er mee aan moeten...https://www.marktplaats.nl/l/witgoed-en-apparatuur/keukenmixers/q/magimix/. Nu snijden we wortels, champignons en nog veel meer in een handomdraai.

Een door mij veel gebruikt bijgerecht is knolselderijpuree, maar het kan ook met wortel en zelfs rode kool ging prima. Aan de puree voeg je mascarpone toe, heerlijk! https://www.groenteboermarco.nl/knolselderijpuree-met-mascarpone/

Mascarpone klinkt niet echt gezond, maar vetten en eiwitten zijn helemaal niet slecht in je nieuwe menu. Als er maar balans is. Slagroom en roomkaas zijn ook ingrediënten die geregeld voorbij komen.

En hoe zit het dan met de tussendoortjes? Tja daar is wel een verandering nodig. Geen koekje meer bij de koffie en thee. Borrelnootjes en chips behoren ook tot het verleden. Maar er zijn best lekkere alternatieven: https://foodsisters.nl/blog/gezonde-tussendoortjes-allemaal-koolhydraatarm/


Nog een paar recepten die die bij ons thuis met gejuich worden ontvangen:

https://www.ekomenu.nl/koolhydraatarme-mexicaanse-bowl-met-mais-en-avocado

https://www.knutselenindekeuken.nl/snelle-stroganoff-met-snijbonen/

https://www.koolhydraatarmrecept.nl/witlof-roombrie-schotel/

https://www.koolhydraatarmrecept.nl/spruitjes-met-walnoot-en-geitenkaas/

en vergeet de heerlijke salades niet:

https://makkelijkafvallen.nl/recepten/sperziebonensalade/

https://chickslovefood.com/recept/griekse-kikkererwtensalade/


Dit is nog maar een kleine greep uit de recepten waar ik dagelijks mijn variatie mee bereik.

En dan vergeet ik nog de noten en zaden waar mee je eten en tussendoortjes mee kan opvrolijken.


Aanvulling: Mijn verzamelde bookmarks met allerlei recepten gerubriceerd in verschillende hoofdstukjes en ook algemene verwijzingen over gezond eten kun je hier downloaden.


En? Gaat het echt helemaal vanzelf?

Hoe het komt dat ik nu wel het licht heb gezien, terwijl er echt wel eerder momenten van inzicht zijn geweest, blijft bijzonder. Kennelijk moet het zo zijn, waren de omstandigheden er naar.

Daar zit zeker een kern van waarheid in. Als fotograaf heb ik een grote mate van vrijheid. Natuurlijk ook geregeld van huis, maar ook veel van uit huis werkend. Daardoor is het mogelijk om dagelijks verder te zoeken naar lekkere recepten. En houd ik het ook vol. Wat ook belangrijk is dat ik voor het avond eten zorg. Daarmee had ik vat op de continuïteit;) Uiteraard moest ik wel door de gerechten zorgen dat iedereen aan tafel enthousiast bleef. Andersom voel ik mij ook gesteund door mijn vrouw en kinderen om de ingezette weg voort te zetten.


Winstwaarschuwing

Nu ik mij wat meer verdiept heb in wat goed eten is en doet voor een mens. Kan ik eigenlijk niet anders concluderen dat heel veel mensen te zwaar zijn. Ik dacht ook dat ik best wel gezond bezig was. Wij kookten al bijna elke dag, hadden geen vaste snack avond. Af en toe kwamen pizza of chinees wel goed uit maar voor de rest? We deden het niet veel anders dan dat we geleerd hebben van onze ouders. Het is bijzonder dat ondanks de kennismaatschappij waar wij inzitten, onze kennis over voedsel hoe te produceren en hoe te consumeren niet geoptimaliseerd is. We eten niet wat per definitie het beste voor ons is, maar wat ons door de markt wordt voorgeschoteld als lekker én goedkoop én soort van gezond.

Nu het goede nieuws. Ik loop niet voorop, dus er is al heel veel kennis over gezond eten te vinden. En we zijn ook met steeds meer mensen die voor gezond kiezen, want langzaam beginnen de supermarkten ook mee te bewegen. Ik denk dat dat ook de enige manier is om uit de wurggreep van de commercie te komen. Als consumenten vol gaan voor Bio en duurzaam wordt het vanzelf interessant voor de mainstream winkels.

Maar ben ik dan nu meer geld kwijt? Ik heb de getallen niet naast elkaar gezet, maar door bijvoorbeeld minder vlees te eten houd je gevoelsmatig geld over voor de wat duurdere bio ingrediënten.


Tot slot wil je zelf het effect ervaren door de beschreven stappen te gaan doorlopen, pas dan wel op: je loopt grote kans dat je na een tijdje toe bent aan een nieuwe garderobe... Succes!


Een berichtje hieronder achterlaten mag natuurlijk ook.

6 fotootjes met mijn emoties tijdens het vasten
door Walter 30 okt., 2023
De eerste 12 uur: zondag 19:52 uur tot maandag 7:52 uur Zondagavond eindig ik de "voedentijd" feestelijk met een homemade appelgebak en koffie met opschuimende melk. Kon slechter. Hier start dus mijn vastentijd. De komende hopelijk 60 uur alleen nog water, groene thee, en zwarte koffie als toegestane dranken tijdens het "watervasten". Ter afwisseling heb ik dit keer nog een fles Spa rood ingeslagen. Dat onderbreekt het vasten ook niet. In de loop van de avond, of eigenlijk direct na het avondeten, niet meer snoepen is inmiddels regel geworden. Dus de eerste twaalf met de nacht erbij verlopen als gebruikelijk. Sinds een week probeer ik 's avonds (een deel van) het avondeten van de volgende dag voor te bereiden. Dit keer de paprikasoep. Met ruim anderhalve liter hebben we daar minimaal twee avonden plezier van. 's Morgens geen ontbijt, het klinkt wat saai, maar dat is sinds half september ook regel geworden. Na mijn setje rek- en krachtoefeningen neem ik een koude douche. Dat voelt...koud, maar daarna begin ik helemaal te gloeien. De zwarte koffie met een glas water smaakt dan extra heerlijk. 12 tot 24 uur: maandag 7:52 uur tot maandag 19:52 uur In de ochtenduren gaat er een bijzondere energie door mijn lijf. Soort tinteling die ik herken sinds ik aan het vasten ben geslagen. Helaas hoort het koud hebben er ook bij. Vooral zoals nu zittend achter de computer. Om het bloed weer een beetje te laten stromen loop ik aan het eind van de ochtend nog even langs de bakker en de supermarkt. Als extra uitdaging bij deze zelf benoemde 60 uur vasten challange blijf ik ook "gewoon" voor het avondeten zorgen en daar horen natuurlijk de boodschappen bij. Het bezoek aan het winkelcentrum gaat zonder problemen. Tegen één uur sluit ik aan bij de lunch met een groene thee. Ik voel een lichte inzakker. Zou mijn lichaam nu overgaan van glucose naar vet en eiwitten als energieleverancier? Dat kan als je nog niet zo vaak hebt gevast soms wel vervelend voelen namelijk. Het kan ook dat ik net te weinig heb gedronken. Al is die kans klein want drinken is het enige wat nog aan vertier over is... De uren die volgen gaan snel voorbij. Rond 16:00 uur komt de stoffeerder nog even langs om een openstaande actie af te ronden. Als hij vertrekt kan ik beginnen met het bereiden van het avondeten. Een uitdaging die meevalt. Ik weet mijn neiging om te proeven of even iets af te likken te onderdrukken. Ik maak mijn gebruikelijke Bolognese saus dit keer met echte penne in plaats van zelf gemaakte spaghetti courgette. Dat valt bij mijn tafelgenoten goed in de smaak. Zelf houd ik het bij een glas spa bubbels. De rauwe bonen zijn weer zoet want normaal zou ik Spa rood links laten liggen, maar nu is het laffe water een heerlijke afwisseling. 24 tot 36 uur: maandag 19:52 uur tot dinsdag 7:52 uur Het afronden van de eerste 24 uur en dus de start van de tweede 24 luid ik in met een grote mok zwarte koffie. We waren vroeg met eten dus de avond is nog lang. Al denk ik wel bijtijds naar bed te gaan. Slapend vasten als ik de slaap kan vatten gaat iets makkelijker. Slapend rond ik ook de 30 uur en ben ik dus op de helft! Voordat het zover is lees ik nog een blog over het op peil houden van je vitaminen, mineralen, elektrolyten en vochtbalans. Ik besluit om morgen mijn pas gestarte supplementen toevoeging toch ook te nemen, naast een theelepeltje zout door mijn water. Vroeg naar bed wordt uiteindelijk, met wat afwisseling, rond 23 uur. Goed ingepakt om de koudebijwerking te weerstaan kruip ik onder de wol. Wat betreft de koude voelt het alsof ik rillerig, grieperig ben, maar dan zonder koorts. Met de 5 in de klok begin ik weer voorzichtig wakker te worden. Ik denk aan eten, valt mij op. We hebben zuurkool in huis en deze gefermenteerde groente past goed bij het opstarten van het voeden na twee volle dagen vasten. Maak ik er soep van of toch een avondmaaltijd. Zorgen voor later. De wake up light van mijn partner maakt mij verder wakker en de katten doen de rest. 6:25 uur opstaan tijd. Dan ontrolt zich een gebruikelijk ritueel met plas- en weegmoment en gehoor geven aan onze luid aanwezige rode en zwart-witte kat. Het weegmoment zegt dat ik 1,8 kg minder weeg dan gisteren. Dat is best veel en voor mij niet (meer) het doel van deze challenge. Nog beter op mijn vocht letten vandaag. Hydratatie is de keyword. Na het gebruikelijke eerste glas, direct maar een tweede en deze is geschikt voor de 4 supplementen die ik sinds kort slik: vitamine D samen met vitamine K2, omega3 en magnesium. Dit was het resultaat van een op mijn initiatief uitgevoerde bloedonderzoek. Ik ben gezond verklaard met de vier niet ongebruikelijke supplementen als toevoeging. Als ik dit schrijf zijn de 36 uur bijna volbracht en kan de dag beginnen. Er staat een training van mijn nieuwe hardloopschema op het programma. Even bekijken of ik dat bij stevig wandelen houdt of toch iets meer. Lees verder onder de fotogalerij..
door Walter 02 nov., 2022
Wat mag ik met een aangekochte foto doen. Hoe werkt dat bij Walter Frisart FOTOwerk. Waarom een gebruikslicentie. Wat is auteursrecht.
2022 ©Walter Frisart FOTOwerk nieuwe wijk op voormalig Wezenlanden ziekenhuis terrein.
door Walter 29 mrt., 2022
Oude en nieuwe situatie van het Wezenlanden terrein in Zwolle
Photogear Walter Frisart FOTOwerk
door Walter 19 okt., 2021
Scherpte (diepte), lensopening, belichtingstijd, lichtgevoeligheid, hoogte statief, camera, objectieven of lenzen, allemaal zaken die de Photogear bepalen.
Van opdracht tot het perfecte plaatje
door Walter 19 okt., 2021
Een keten van beslissing is van belang voordat een foto de kwaliteit heeft waarover ik tevreden ben en geschikt is voor publicatie. Dat begint bij het verzamelen van locatie-informatie. Contact leggen, het weer, standpunten kiezen, de nabewerkingen zijn allemaal van groot belang.
Waarom kan ik niet zonder een polarisatiefilter?
door Walter 27 mrt., 2021
Een bijzonder hulpmiddel om met licht te spelen. Fotograferen is spelen met licht en compositie. Als architectuurfotograaf is dat buiten vooral zonlicht. Daarom ben ik een mooiweer fotograaf en zoek ik altijd naar de zonnige zijde. Maar ook bij interieurfoto's is een polarisatie filter een prima hulpmiddel. Waarom? Bekijk de voorbeelden en lees daaronder verder.
Voortgang Zeeburgereiland blok 26 in Amsterdam
door Walter 09 mrt., 2021
FOTOwerk voor prefableverancier Hibex uit Groningen. Leverancier van constructieve maar vooral ook esthetische betonelementen. Die droge bouwmethode zorgt er voor dat Walter Frisart FOTOwerk soms zelfs meerdere keren tijdens de uitvoering de voortgang mag vastleggen. Zodra een gevelelement op z'n plaats wordt gezet komt de definitieve vorm steeds meer in beeld.
Oplevering 36 appartementen Brederoweg Hoogeveen
door Walter 02 nov., 2020
Een ontwerp van DAAD architecten. Tot stand gekomen in samenwerking met een groep betrokken Hoogeveense ouders, Domesta als verhuurder en Philadelphia als zorgverlener. De uitvoering staat onder verantwoordelijkheid van Hunebouw.
360 graden foto van het eerste Knarrenhof  van Nederland genaamd Aahof in Zwolle ©walterfrisartFOTOw
door Walter 22 okt., 2020
Het helpt bij werken op 1,5 meter. Een nieuw inzicht of een open deur. Voor beide geldt lees even mee. 360 graden fotografie is een prima aanvulling om het reizen te beperken en toch kennis te nemen van een (bouw)locatie, museum, winkel of je eigen woonhuis;)
door Walter 22 okt., 2020
Transformatie van de watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle. Na vele jaren van plannen maken is de watertoren in 2019 een woontoren geworden met 21 appartementen.
Meer posts
Share by: