Photogear Walter Frisart FOTOwerk
Onder de naam Walter Frisart FOTOwerk ben ik sinds 2016 een vertrouwde partij in de wereld van de bouw- en architectuurfotografie. Mijn drijfveer is dat elk project groot of klein in stad of land, park of plein, professionele foto's verdiend. Daarom ga ik graag op pad voor mijn opdrachtgevers om de aandacht te vestigen op projecten waar zij trots op zijn.
Photo gear / waar doe ik het mee
Ik ben een slow photographer. Mijn beeld loopt niet weg, springt niet op. Wel moet ik goed opletten dat de stand van (ondergaande) zon niet ongemerkt aan mij voorbij gaat.
Scherpte, lensopening, belichtingstijd, lichtgevoeligheid ~ statief
De architectuurbeelden die ik maak moeten haarscherp zijn over de maximale afstand. Dat bereik ik met een kleinere lensopening. Een kleine opening laat minder licht door. Als er weinig licht is ga ik spelen met langere belichtingstijd. Om dat te kunnen doen is al snel een statief noodzakelijk om bewegingsonscherpte voorkomen. Ik gebruik een driepoot statief met een drieweg kop. Met deze combinatie kan ik de camera in elk gewenste stand vastzetten.
Bij architectuurfotografie is het vooral belangrijk dat het onderwerp recht op de foto komt te staan. Dat lukt heel goed met genoemd statief.
Hoogte statief
Een variant daarop is het gebruiken van een hoogtestatief . Door de camera op een hoger punt te plaatsen is het makkelijker om van dichtbij een gebouw recht op de foto te krijgen.
Mijn hoogte statief is minder stabiel (lees flexibeler) dan de beschreven driepoot omdat ik gebruik maak van een eenbeenstatief (monopod tot en met 10 meter hoog). Wanneer ik dan met een kleine lensopening wil fotograferen (grotere scherpte), zal ik de belichtingstijd korter (sneller) moeten instellen. Om toch nog voldoende licht op de sensor van de camera te krijgen is het verhogen van de ISO waarde noodzakelijk. Hiermee neemt de lichtgevoeligheid van de sensor toe. Doe je dat te veel dan wordt de uiteindelijke foto "korreliger" er ontstaat dan ruis. Dat spel tussen scherpte, bevriezen van het beeld, lichtgevoeligheid is het spel dat fotografie heet.
Lees verder onder de foto..

Camera
Ik speel dat spel met een full frame (grote sensor, veel pixels) camera. Welk merk? Dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Ik heb de camera niet gekozen omdat andere merken niet voldoen. Ik heb wel de maximale variant gekozen in de serie om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben met het maximale resultaat voor mijn opdrachtgevers.
Ondanks dat blijft het altijd goed om een bepaalde keuze soms te heroverwegen. Dat kan ingegeven worden door nieuwe ontwikkelingen of het aftasten van een trapje hoger. In mijn geval is een trapje hoger een middenformaat camera. Een nog grotere sensor en nog meer pixels zijn dan mogelijk. Ik vond de bijbehorende kwaliteitsstap in het resultaat te gering / niet waarneembaar om deze extra investering te billikken.
Daarom heb ik nu extra geïnvesteerd in mijn huidige set door van alle vitale onderdelen een zelfde backup achter de hand te hebben. Onder het motto: ik wil nooit misgrijpen op een ongewenst moment.
Objectieven / lenzen
Bij deze camera, de body, varieer ik met een drie en soms vier lenzen:
- Zoomlens 24-70 mm, deze zoomt van een beetje groothoek tot een beetje tele; voor ruimtelijk en detail beelden. Deze lens is erg prettig voor architectuurfotografie, want geen vertekening in groothoekbereik. In dit zoom bereik worden de onderwerpen natuurgetrouw weergegeven.
- Zoomlens 14-24 mm, dit is de maximale groothoek zoomlens; voor alles waar afstand nemen moeilijk is. Daarnaast vergroot deze lens ook mijn creatieve mogelijkheden. Mooie luchten, beelden die je ogen zelf zo niet kunnen zien. Deze lens is wel gevoelig voor invallend zonlicht. De sfeervolle kringen die je soms op foto's ziet. De zogenaamde lensflare.
- Tilt-shiftlens 19 mm, van deze lens gebruik ik vooral de shift. De lens beweeg ik van boven naar beneden voor de sensor langs (of van links naar rechts). Hiermee bouw ik een rechte foto op uit meerdere beelden tot een horizontale of verticale panorama.
- Tot 2022 gebruikte ik af en toe de zoom-tele-lens 80-400 mm, dit is de lens die ik gebruikte als ik op grote afstand van het onderwerp zit òf een creatief detail of lijnenspel wil laten zien. Een telelens drukt het onderwerp meer in elkaar wat bijzondere beelden op kan leveren. Nadeel, voor mij, is het gewicht (1200 gram) en daarmee de inperking van mijn flexibiliteit. Deze lens heeft altijd minimaal een monopod statief nodig en draag ik niet mee in mijn fotorugzak.
- Sinds 2023 maak ik daarom gebruik van een zoom-tele-lens 70-300 mm. Deze is 500 gr lichter en daarmee geschikt om uit de hand beelden te schieten en in mijn fotorugzak mee te dragen. Samen met de 14-24 en 24-70 vormt deze 70-300 een drie-eenheid om alle mogelijk (architectuur)foto's te maken. De 14-24 (bijna 1000 gram) en de 24-70 (900 gram) zijn overigens ook best zwaar, maar wel uit de hand te gebruiken en de kwaliteit kan ik niet missen. Dus dan maar sjouwen...
En wat levert al dit materiaal dan op?
Benieuwd naar de beelden die ik gemaakt heb voor mijn opdrachtgevers? In mijn FOTOwerkWEBwinkel is een goede indruk te krijgen van mijn interactie met camera en object én kunt u direct indien gewenst een afbeeliding aanschaffen in verschillende formaten. Klik hier om naar mijn WEBwinkel te gaan.
Kan ik u helpen aan foto's van projecten waar u trots op bent?
Geïnteresseerd om uw projecten waar u trots op bent professioneel door mij vast te laten leggen? Neem gerust contact met mij op, door hier te klikken.

