Mag ik alles met een aangekochte foto(serie) doen?

Walter • 2 november 2022

Onder de naam Walter Frisart FOTOwerk ben ik sinds 2016 een vertrouwde partij in de wereld van de bouw- en architectuurfotografie. Mijn drijfveer is dat elk project groot of klein in stad of land, park of plein, professionele foto's verdiend. Daarom ga ik graag op pad voor mijn opdrachtgevers om de aandacht te vestigen op projecten waar zij trots op zijn.

Bij een aangekochte foto(serie) heb ik dan alle rechten?

Als je een opdracht geeft aan een fotograaf om foto's te maken dan zijn dat jouw foto's die je graag aan iedereen wilt laten zien. Met alle rechten die daarbij horen. Dan wil je je niet steeds afvragen of dat wel kan. Zogenaamde "foto's zonder gezeur" noem ik dat. 

Het gekke is dat het gezeur soms toch ontstaat. Toen ik in opdracht foto's ging maken dacht ik het compleet anders aan te gaan aanpakken. Ik wil vooral mooie projecten op een bijzondere manier vastleggen en juist niet te veel gezeur.

In de meeste gevallen is dat ook zo. Ik probeer mijn opdrachtgever goed in te schatten en offreer mijn werkzaamheden zo compleet mogelijk en wat er niet in zit benoem ik ook. Ik heb prettige opdrachtgevers waar deze werkwijze goed bij past.  Alleen uitzonderingen bevestigen de bekende regel. 

Een licentie voor gebruik wat betekent dat?

Een belangrijke uitzondering is dat het gebruik van de foto's past bij de afgegeven offerte. Wil jij als opdrachtgever het alleen recht hebben in het gebruik van een foto, dus echt geen gezeur, dan vraag je aan de fotograaf het auteursrecht over te dragen i.p.v. een licentie voor het gebruik. Dat is het zelfde als jij alle rechten krijgt van Microsoft Windows software terwijl je alleen een licentie voor gebruik koopt.  En zo is het eigenlijk ook met foto's. Op foto's zit in bijna alle gevallen (zeker bij architectuur) auteursrecht van de fotograaf. De foto is het resultaat van beheersing van de techniek en creativiteit van de fotograaf. Als er creativiteit wordt toegevoegd, net zo als bij een ontwerp van een gebouw, dan geldt de auteurswet. Een fotograaf kan er voor kiezen om het auteursrecht wel over te dragen, maar als het goed is koppelt de fotograaf daar ook de hoofdprijs aan. Want dan mag de fotograaf ook niets meer met de foto's doen.


Geen gezeur heeft zijn prijs

Mijn vraag is nu wil je als opdrachtgever, als je denkt aan "foto's zonder gezeur", al bij voorbaat betalen voor alle publicaties die mogelijk zijn (ook die waar je zelf nog niet mee bezig bent)?

En dan denk ik aan:

 • Gebruik voor website en intern drukwerk;

 • Gebruik voor commercieel gebruik door derden (van derden, van derden);

 • Gebruik voor publicatie in een vakblad (en dat voor meerdere vakbladen);

 • Gebruik als cover in dat zelfde vakblad;

 • Gebruik als advertorial;

 • Gebruik in een beeldbank;

 • Gebruik als stockfoto;

 • Gebruik van de foto in lengte van jaren, ook na stoppen van bedrijf of overlijden.


"Ja maar...., het werk is toch gedaan, ik heb voor de foto's betaald, dan mag ik toch doen wat ik er mee wil! We leven toch niet in de vorige eeuw?"  Zijn reacties die ik bij uitzondering ook krijg.

We leven inderdaad in de 21e eeuw. We maken om allerlei reden afspraken met elkaar, sommige daarvan worden bij wet vastgelegd. Die afspraken worden "geacht gekend te zijn".

Foto's zonder gezeur is mogelijk, maar dat betekent dat de prijs van de foto ook een andere is. Dat kan, dat is een keuze, maar ik maak foto's die de aandacht vestigen voor een aantrekkelijke prijs. 

Ik probeer voor elke opdrachtgever passende foto's te maken waar niet alleen waarde in zit gericht op de vraag van de opdrachtgever, maar ook waar mogelijk, voor eventuele anderen. Dienen de anderen zich niet aan dan is dat mijn risico. Wordt een reportage opgepikt dan dien ik meerdere belangen.


Maximale vrijheid met een foto hoeft niet duur te zijn

De prijs voor een uitgebreide gebruikslicentie bepaalt een fotograaf zelf. In mijn geval hanteer ik drie categorieën die passen bij de meeste van mijn klanten.

  1. Licentie voor commercieel gebruik van digitale uitingen van de klant.
  2. Licentie voor commercieel gebruik van digitale en drukwerk uitingen van de klant.
  3. Licentie voor commercieel gebruik voor publicatie in media en gebruik door relaties van de klant. Deze licentie kan ook door meerdere (project)partijen tegelijk worden afgenomen. Dan worden dus de kosten van de licentie door meerdere partijen gedeeld.

Nummer drie komt heel dichtbij maximale vrijheid met een afgenomen foto(serie). Het verschil is dat de foto(serie) nog steeds eigendom is van de fotograaf. Alleen merkt dan klant in de praktijk geen beperking.

Bekijk hier mijn actuele prijzen voor de verschillende categorieën. Wilt u één foto afnemen neem dan contact met mij op.


Wat zijn jouw ervaringen?

Zijn je verwachtingen veranderd door het lezen van mijn toelichting op gebruik van (architectuur)foto's? Ik ben benieuwd, ook als je een verfrissende toevoeging hebt!


Kan ik u helpen aan foto's van projecten waar u trots op bent?

Geïnteresseerd om uw projecten waar u trots op bent professioneel door mij vast te laten leggen? Neem gerust contact met mij op, door hier te klikken.


A group of children are walking up a set of stairs in a school.
door Walter 15 november 2024
De menselijke maat is ook in de bouw- en vastgoedmarketing de maat der dingen en dat willen opdrachtgevers laten zien in de fotografie die gemaakt wordt van bouwprojecten. Als bouwkunst fotograaf mix ik die beleving van de architectuur en het gebouw samen met de kunst van het bouwen.
2022 ©Walter Frisart FOTOwerk nieuwe wijk op voormalig Wezenlanden ziekenhuis terrein.
door Walter 29 maart 2022
Oude en nieuwe situatie van het Wezenlanden terrein in Zwolle
Photogear Walter Frisart FOTOwerk
door Walter 19 oktober 2021
Scherpte (diepte), lensopening, belichtingstijd, lichtgevoeligheid, hoogte statief, camera, objectieven of lenzen, allemaal zaken die de Photogear bepalen.
Van opdracht tot het perfecte plaatje
door Walter 19 oktober 2021
Een keten van beslissing is van belang voordat een foto de kwaliteit heeft waarover ik tevreden ben en geschikt is voor publicatie. Dat begint bij het verzamelen van locatie-informatie. Contact leggen, het weer, standpunten kiezen, de nabewerkingen zijn allemaal van groot belang.
Waarom kan ik niet zonder een polarisatiefilter?
door Walter 27 maart 2021
Een bijzonder hulpmiddel om met licht te spelen. Fotograferen is spelen met licht en compositie. Als architectuurfotograaf is dat buiten vooral zonlicht. Daarom ben ik een mooiweer fotograaf en zoek ik altijd naar de zonnige zijde. Maar ook bij interieurfoto's is een polarisatie filter een prima hulpmiddel. Waarom? Bekijk de voorbeelden en lees daaronder verder.
Voortgang Zeeburgereiland blok 26 in Amsterdam
door Walter 9 maart 2021
FOTOwerk voor prefableverancier Hibex uit Groningen. Leverancier van constructieve maar vooral ook esthetische betonelementen. Die droge bouwmethode zorgt er voor dat Walter Frisart FOTOwerk soms zelfs meerdere keren tijdens de uitvoering de voortgang mag vastleggen. Zodra een gevelelement op z'n plaats wordt gezet komt de definitieve vorm steeds meer in beeld.
Oplevering 36 appartementen Brederoweg Hoogeveen
door Walter 2 november 2020
Een ontwerp van DAAD architecten. Tot stand gekomen in samenwerking met een groep betrokken Hoogeveense ouders, Domesta als verhuurder en Philadelphia als zorgverlener. De uitvoering staat onder verantwoordelijkheid van Hunebouw.
360 graden foto van het eerste Knarrenhof  van Nederland genaamd Aahof in Zwolle ©walterfrisartFOTOw
door Walter 22 oktober 2020
Het helpt bij werken op 1,5 meter. Een nieuw inzicht of een open deur. Voor beide geldt lees even mee. 360 graden fotografie is een prima aanvulling om het reizen te beperken en toch kennis te nemen van een (bouw)locatie, museum, winkel of je eigen woonhuis;)
door Walter 22 oktober 2020
Transformatie van de watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle. Na vele jaren van plannen maken is de watertoren in 2019 een woontoren geworden met 21 appartementen.
Stationsplein Utrecht ©WalterFrisartFOTOwerk
door Walter 19 oktober 2020
Als een #archeoloog breng ik de gelaagdheid van het nieuwe stationsplein in de Gemeente Utrecht in beeld. De verbinding tussen Station Utrecht Centraal, Hoog Catharijne The Mall en de binnenstad gedragen door de grootste fietsenstalling ter wereld.
Meer posts